Intoarcere la pagina principala SNAC Romania
Login
Strategia Nationala de Actiune Comunitara Strategia SNAC Asociatia SNAC Forumul SNAC
Inregistrare Introduceti numele dvs. de utilizator
Introduceti parola dvs.
 

Festivalul de film antiviolenta de la Constanta

de Sînziana IONESCU

Festivalul de film antiviolenţă iniţiat de Liceul Teoretic Traian din Constanţa a avut un succes nesperat. Peste 55 scurt-metraje de la licee din toată ţara au fost înscrise în concursul care şi-a desemnat ieri câştigătorii. Mai bine de 500 liceeni au profitat de şansa de a milita prin imagini pentru stoparea violenţei în şcoli. Regăseai în filmele lor obiceuri vechi şi întâmplări actuale: şuturi pe coridoare spre amuzamentul celor mari, elevi silitori terorizaţi de leneşi pentru copiatul temelor, acţiune şi reacţiune într-un lanţ al hărţuirilor, ameninţărilor şi bătăilor, dorinţa de senzaţii tari aplicată periculos, teribilisme sfârşite rău.
Realizatorii au plecat de la cauze: familii copleşite de nerealizări sau cu valori inversate, profesori indiferenţi, anturajul greşit. Fiecare a simţit efectele violenţei şcolare, direct şi indirect. Chinul unui elev agresat de la poarta şcolii până în bancă a fost redat convingător de Colegiul Economic Delta Dunării din Tulcea, al cărui protagonist, Cristian Militaru, a câştigat şi premiul pentru cel mai bun actor. Varianta „Aşa nu” (încăierare generală) şi varianta „Aşa da?” (elevi model şi atmosferă ireală de studiu) au reprezentat faţetele filmului realizat de Colegiul Economic Ion Ghica din Brăila, care s-a clasat pe locul al treilea. Despre visul urât împins la extrem (un băiat omorât în bătaie pentru o fată) a vorbit percutant producţia emoţionantă a Liceului Traian, răsplătită doar cu locul al doilea. Câştigătorul locului întâi, Colegiul Naţional Gheorghe Lazăr Bucureşti a înfăţişat decăderea unei fete de bani gata, capabilă să plătească schilodirea unui băiat insensibil la opulenţa ei. Marele premiu a revenit Colegiului Naţional de Arte Regina Maria din Constanţa, care a vorbit prin dans şi muzică despre încărcătura emoţională a unui gest decisiv: victima este cea care sare în ajutorul agresorului devenit la rândul lui victimă. Printr-o simplă atingere, răul se transformă, iar cei doi încântători protagonişti, balerina şi chitaristul - mai expresivi decât actori consacraţi - se învaţă unul pe celălalt: el încearcă să danseze, ea să cânte la chitară. Filmul artiştilor „Incognito” a smuls fiori, zâmbete şi suspine, iar în final cele mai aprinse aplauze.
Premii speciale au mai primit: Mihai-Daniel Chirea, Colegiul Comercial Carol I Constanţa – Cel mai bun regizor, pentru „3 momente de penumbră”, mai merituos decât multe producţii TV; Andrei Claudiu Bako de la Colegiul Tehnic Transilvania din Deva - Cel mai bun actor (ex-aequo cu liceanul din Tulcea); Raluca Blaj şi Daniela Duţă, ambele de la Liceul Teoretic Traian Constanţa – Cea mai bună actriţă (ex-aequo); Liceul Teoretic Ştefan Odobleja Bucureşti – Abordare originală; Colegiul Naţional Nicolae Titulescu Pucioasa şi Liceul Teoretic Negru-Vodă - Cel mai bun scenariu (ex-aequo); Seminarul Teologic Alba Iulia - Cea mai bună imagine; Colegiul Naţional Mihai Eminescu Constanţa - Cel mai bun montaj şi Cea mai bună coloană sonoră, iar menţiunea juriului a fost câştigată de echipa Liceului Teoretic George Călinescu Constanţa.
La festivitatea de la Cityplex Tomis Mall din Constanţa a rezultat clar că manifestarea capătă amploare şi trebuie continuată. Poate cel mai mare merit al organizatorilor de la Liceul Traian Constanţa este că a scos la iveală partea lucrativă, sensibilă şi dornică de motivare a elevilor. Cu implicarea Ministerului Educaţiei şi Cercetării şi al Ministerului de Interne, festivalul aflat la prima ediţie are şanse să devină un eveniment cu participare internaţională. Organizatorii vor edita o revistă care, alături de un DVD ce va conţine filmele premiate, va putea fi folosită ca material didactic în orice şcoală din România. Pe site-ul liceului constănţean vor fi postate scurt-metrajele laureate, iar amănunte pot fi aflate de pe site-ul festivalului: www.spunenuviolentei.wordpress.com.

articol publicat in ziarul Gândul 10.05.2008

 
 
Oportunitati voluntari
Comunitate
Prezentare activitate
Educatie
Cursuri
Evenimente
Resurse si fonduri
Intrebari frecvente
Documente
Legislatie

Cristian Adomniţei a semnat, ieri, un protocol de colaborare cu Silano Marseglia ...
 
Ministerul Educaţiei va organiza Conferinţa Naţională Învăţământul profesional şi tehnic şi învăţământul superior în România
 
55 de scurt/metraje de la licee din toată ţara la Festivalul de film antiviolenţă de la Constanţa
 
Sindicalistul PDL-ist Croitoru vorbeşte despre politizarea învăţământului
 
În perioada 30 mai-1 iunie 2008, va avea loc la Tg. Mureş, Festivitatea de Premiere SNAC 2008. Festivitatea de premiere include şi un concurs naţional de dans şi muzică, pe două secţiuni: modern şi tradiţional.
 
Dezvoltarea retelei SNAC 2006-2007
 
Recunoaşterea, la nivel naţional, a certificatelor de voluntar şi a celor de coordonator SNAC.
 
Facultăţile vor fi ierarhizate în anul 2011. De ce critică angajatorii universităţile?
 
Ecaterina Andronescu a dat masterate neevaluate la tot poporul. Cum a ajuns România să aibă patru tipuri de master
 
Senatul adoptă ordonanţa privind desfiinţarea învăţământului la distanţă la Spiru Haret
 
Şcoala românească, ring de box sau scenă pentru exhibiţionişti
 
În România se studiază materii fără noimă, de care studenţii se împiedică, crede un student african
 
Romania - in top la capitolul “Violenta scolara”
 
Costul elevului şi leafa profesorului
 
Şcoala, după reforma Funeriu: Şcolile din sate se vor rări, profesorii vor preda mai mult, clasele vor deveni mai mari
 
Standardele de cost sunt stabilite pe baza unor coeficienţi de diferenţiere pentru fiecare nivel de învăţământ, filieră, profil, specializare sau domeniu, în funcţie de numărul de elevi, de limba de predare, de mediul urban sau rural.
 
Sindicatele din educaţie cred că OUG 114/2009 privind disponibilizările din învăţământ poate fi modificată, dacă reprezentanţii Guvernului vor avea un dialog serios cu reprezentanţii cadrelor didactice, care susţin că acest act normativ a încălcat principii fundamentale.
 
Numărul maxim de posturi finanţate pentru învăţământul preuniversitar de stat în 2010 a fost diminuat cu 10% faţă de nivelul aprobat în 2004, cu peste 33.000 posturi, la un total de 306.000 locuri bugetate, reducerea urmând să fie aplicată în două etape, până la 31 august şi 31 decembrie 2010.
 
Reforma curriculara in invatamantul preuniversitar
 
Preşedintele Băsescu a declarat, marţi seară, la OTV, referitor la decizia privind reducerea de posturi din educaţie, că vor pleca din sistem suplinitorii şi cadrele didactice aflate la pensie şi că o eventuală reformă curiculară va genera alte disponibilizări din sistemul de educaţie.
 
Noua Lege a Educaţiei se va aplica în următorul an şcolar, dacă se adoptă până la 1 septembrie